Νέα μελέτη έρχεται στο πλησιέστερο μέχρι σήμερα να αποδείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο τοξικά και πιο ασφαλή σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι τα άτομα που άλλαξαν κανονικά τα τσιγάρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT | Nicotine Replacement Therapy) για τουλάχιστον έξι μήνες, είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στο σώμα τους από ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να χρησιμοποιούν συμβατικά τσιγάρα.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανέλυσαν το σάλιο και τα ούρα των μακροχρόνιων χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και NRT καθώς και των καπνιστών και συνέκριναν την έκθεση του σώματος σε βασικά χημικά προϊόντα.

Οι πρώην καπνιστές που άλλαξαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή NRT είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών και καρκινογόνων στο σώμα τους σε σύγκριση με τους ανθρώπους που συνέχισαν να καπνίζουν τσιγάρα καπνού. Όμως, όσοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή NRT ενώ συνέχιζαν να καπνίζουν, δεν εμφάνισαν τις ίδιες σημαντικές διαφορές, επισημαίνοντας ότι απαιτείται πλήρης αλλαγή για τη μείωση της έκθεσης σε τοξίνες.

Ο Δρ Lion Shahab, ανώτερος λέκτορας στο τμήμα επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας της UCL και επικεφαλής της έκδοσης, δήλωσε: “Η μελέτη μας προσθέτει τα υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το NRT είναι πολύ ασφαλέστερα από το κάπνισμα και τονίζει ότι είναι ένας πολύ χαμηλός κίνδυνος που συνδέεται με τη μακροχρόνια χρήση τους.

“Έχουμε δείξει ότι τα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών στο σώμα από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα προτεινόμενα σε προηγούμενες μελέτες χρησιμοποιώντας προσομοιωμένα πειράματα. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι λανθασμένες.

“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ασφαλέστερα, η ποσότητα νικοτίνης που παρέχουν δεν διαφέρει αισθητά από τα συμβατικά τσιγάρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να καπνίζουν εντελώς, αντιμετωπίζοντας το πάθος τους με ασφαλέστερο τρόπο”.

Ο Alison Cox, διευθυντής της Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρόληψη του καρκίνου, δήλωσε: “Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων που οφείλονται στον καπνό οφείλονται στον καρκίνο, οπότε θέλουμε να δούμε πολλά περισσότερα από τα 10 εκατομμύρια καπνιστές του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεπερνούν τον εθισμό τους”.

“Η μελέτη αυτή προσθέτει στην αυξανόμενη απόδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στον καπνό και υποδεικνύει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των προϊόντων θα είναι ελάχιστες.

«Η κατανόηση και η επικοινωνία των πλεονεκτημάτων των αντικαταστάσεων νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη μείωση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Powered by ProgressNet

DELIVERY: Επεκτείνουμε την αυθημερόν παράδοση σε περισσότερες περιοχές στην Αττική! Καλέστε μας για να δείτε αν εξυπηρετούμε την περιοχή σας!   ΑΜΕΣΗ ΚΛΗΣΗ