Υψηλές θερμοκρασίες και υγρά αναπλήρωσης

Με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τον εξοπλισμό μας, πολύ περισσότερο όταν ταξιδεύουμε. Τι συμβαίνει όμως με τα υγρά αναπλήρωσης όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα;

Το υγρό αναπλήρωσης είναι πιθανό να αρχίσει να αλλοιώνεται στους (40º C). Το ιξώδες αλλάζει, το χρώμα του υγρού μπορεί να αρχίσει να ξεθωριάζει, η νικοτίνη διασπάται, και οι γεύσεις μπορεί να αλλάξουν δραματικά. Έτσι, εκεί που ατμίζατε μια γευστική και δροσιστική επιλογή, αυτό μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε «σκέτο ελληνικό καφέ που έχει αρπάξει»! Κι αν περιμένετε να επανέλθει το υγρό μόλις δροσίσει λιγάκι, σας έχουμε άσχημα νέα. Μόλις το e-liquid κλονιστεί από τη θερμότητα, δεν υπάρχει πλέον επιστροφή!

Κρατώντας τα μπουκάλια σας και τα tank σας σε ξηρά, δροσερά μέρη, είναι ένας τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι οι γεύσεις θα παραμείνουν ανέπαφες και απολαυστικές. Αν πρόκειται να κάνετε οδικό ταξίδι, φέρτε μαζί σας ένα μικρό ψυγείο με μια παγοκύστη για να αποθηκεύετε τα υγρά και τις συσκευές σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτά σφραγίζονται σε μια πλαστική αεροστεγή σακούλα, ώστε η υγρασία να μη μπορεί να περάσει και να τα βλάψει. Εάν ένα ψυγειάκι δεν είναι εύκολο να βρεθεί, η αποθήκευσή τους κάτω από τις θέσεις σας, ή στο πορτ μπαγκάζ  είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση που θα τα κρατήσει μακριά από το φως του ήλιου.

Ο ζεστός καιρός μπορεί επίσης να αραιώσει το υγρό σας, καθιστώντας τις δεξαμενές πιο επιρρεπείς σε διαρροές, έτσι ώστε η προτίμηση ενός υγρού με υψηλότερη περιεκτικότητα σε VG (φυτική γλυκερίνη) θα κάνει την καλοκαιρινή σας ατμιστική εμπειρία πιο απολαυστική! Θα παρατηρήσετε επίσης ότι σας θα καταναλώνετε το υγρό σας με ένα πολύ ταχύτερο ρυθμό, έτσι το να ταξιδεύετε με ανταλλακτικά θα ήταν μια πολύ καλή συμβουλή!

 

5 τρόποι για να προστατεύσετε το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο από την αμμουδιά

 

Ενώ είστε έξω απολαμβάνοντας τον ήλιο, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να συμβεί, είναι να βρείτε τον ατμοποιητή σας γεμάτο με άμμο από την παραλία. Η άμμος στα κουμπιά και γύρω από τις «εισόδους» θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία.

Εδώ είναι πέντε απλοί τρόποι που μπορείτε να προστατεύσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας ενώ είστε έξω στις πανέμορφες παραλίες.

  1. Πάρτε μια θήκη

Κρατήστε τον ατμοποιητή σας καλυμμένο μέσα σε μια θήκη όταν δεν είναι σε χρήση. Θα διαπιστώσετε ότι είναι ένας καλός τρόπος για να τον προστατεύσετε από το να πάρει άμμο στα κουμπιά ή το επιστόμιο. Μια θήκη ταξιδίου που κλείνει με φερμουάρ ή σφραγίζει είναι καλύτερη για το σκοπό αυτό, παρόλο που ακόμα και η απλή θήκη  σιλικόνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της συσκευής σας.

  1. Προστατέψτε τις μπαταρίες σας

Αν κατευθύνεστε προς το νερό και προηγουμένως αδειάσετε τις τσέπες σας επάνω σε μια πετσέτα στην παραλία – προσοχή! Η ίδια η θερμοκρασία της άμμου μπορεί να πάρει απίστευτα υψηλή τιμή σε άμεσο ηλιακό φως, και ακόμη και μια πετσέτα ή ομπρέλα δεν είναι αρκετή για να προστατεύει τις μπαταρίες σας από την υπερθέρμανση.

Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε συχνά τη μπαταρία σας. Αν παρατηρήσετε ότι είναι πολύ ζεστή, μην επιχειρήσετε να τη χρησιμοποιήσετε μέχρι να επανέλθει πίσω στην κανονική της θερμοκρασία.

Η καλύτερη πρακτική είναι να βρείτε κάπου που έχει σκιά όλη την ημέρα για να αφήσετε τις μπαταρίες σας ή να τις τοποθετήσετε μέσα σε μια αεροστεγή (moisture proof) σακούλα σε ένα δοχείο ψύξης (cooler).

  1. Να είστε προσεκτικοί με τους άλλους ανθρώπους

Αφήνοντας το gadget σας χωρίς επίβλεψη στην παραλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύσετε τα παιδιά και τα ζώα που βρίσκονται τριγύρω. Καθώς τρέχουν και παίζουν στην παραλία, μπορεί να κλωτσήσουν επάνω άμμο που θα βρει τον τρόπο να τρυπώσει μέσα στη συσκευή σας.

Εάν πρόκειται να ατμίσετε στην παραλία, προσοχή στους ανθρώπους γύρω σας εφαρμόζοντας σωστή εθιμοτυπία. Και πάλι, αφήνοντας το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο σε μια θήκη είναι ένας καλός τρόπος για να το προστατεύσετε ακόμα και όταν είστε σε μια πολυσύχναστη παραλία γεμάτη από παιδιά.

  1. Κρατήστε το μακριά απ’ το νερό

Και βέβαια είναι προφανές ότι δεν θέλετε να κάνετε μπάνιο τη συσκευή σας, αλλά οι παραλίες είναι γεμάτες με πολλούς άλλους «κινδύνους» νερού. Από τα παιδιά που μεταφέρουν κουβάδες με νερό στο ντους και τα απροσδόκητα κύματα, βεβαιωθείτε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας είναι σε μια θέση όπου οι τυχαίες διαρροές δε θα μετατραπούν σε καταστροφή.

  1. Έχετε πρόχειρα μερικά βασικά εργαλεία καθαρισμού

Σε περίπτωση που η συσκευή σας τελικά γέμισε με άμμο, πρέπει να έχετε μερικά βασικά εργαλεία διαθέσιμα για να το καθαρίσετε. Γνωρίζοντας πώς να καθαρίσετε το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο επί τόπου, θα κάνει πολύ ευκολότερη και γρηγορότερη τη δουλειά σας κι έτσι θα μπορείτε να συνεχίσετε το άτμισμα αμέσως. (Ενημερωθείτε στο κατάστημά μας σχετικά με το πώς καθαρίζουμε τη συσκευή μας). Μεταφέρετε μαζί σας πάντα ένα μικρό πανάκι καθαρισμού που θα σας βοηθήσει να σκουπίσετε την άμμο, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση που θα πρέπει να «λύσετε» τα τμήματα ξεχωριστά για να τα καθαρίσετε.

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα προσφέρεται για άτμισμα στην παραλία, αλλά αυτό έρχεται με κινδύνους. Η προστασία του εξοπλισμού σας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή της σκέψης σας για να απολαύσετε ένα όμορφο απόγευμα αναψυχής στη θάλασσα.

Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε σε μια θήκη ποιότητας που θα μπορέσει να κρατήσει τις μπαταρίες και τα εργαλεία καθαρισμού σας ασφαλή!

 

Το άτμισμα μπορεί να βελτιώσει την πνευμονική λειτουργία για τους καπνιστές

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ατμισμός και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου γενικότερα δεν έχουν βλαβερές συνέπειες στους πνεύμονες. Μια από τις πιο εντυπωσιακές είναι ανακάλυψη του Dr. Polosa που σε ασθματικούς καπνιστές, η μετάβαση στο άτμισμα — ή ακόμα και απλά η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη μείωση του καπνίσματος — συνέβαλε στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές με άσθμα να μειώσουν την κατανάλωση τσιγάρων ή να παραμείνουν εγκρατείς και ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλει στο να μειωθεί το βάρος των συμπτωμάτων του άσθματος που σχετίζονται με το κάπνισμα» έγραψε ο Polosa. «Τα θετικά ευρήματα που παρατηρούνται με e-cigs μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε την υπόθεση ότι αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι πολύτιμα για την παύση του καπνίσματος και ακόμα για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί ο καπνός σε ασθενείς με άσθμα που καπνίζουν.»

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Effect of Smoking Abstinence and Reduction in Asthmatic Smokers Switching to Electronic Cigarettes: Evidence for Harm Reversal – Riccardo Polosa, et al

Οι κορυφαίες 5 δηλώσεις υπέρ του ατμίσματος που έγιναν από ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες υγείας

# 1 Dr. Lynn Kozlowski, Καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο «Όσοι προσπαθούν να υπερβάλλουν σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου,  πρέπει να εξετάσουν το ρόλο που παίζουν στο να καπνίζουν οι καπνιστές. Το να λέτε στους ανθρώπους ότι κανένα προϊόν δεν είναι ασφαλές είναι ένα ανεύθυνο μήνυμα. ”

#2 “Η μελέτη αυτή παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η μετάβαση σε ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη βλάβη στους καπνιστές, με πολύ μειωμένη έκθεση σε καρκινογόνους και τοξινικούς παράγοντες”, δήλωσε ο κ. Kevin Fenton, Εθνικός Διευθυντής Υγείας & Ευημερίας στη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας.

# 3 Dr. Lynn Kozlowski “Οι γενικές ενδείξεις για ένα gateway effect (ότι δηλαδή το άτμισμα είναι η πύλη για το πέρασμα σε άλλες ουσίες) που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία δεν είναι πειστικές. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τις κοσμικές τάσεις στη χρήση τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν υποστηρίζουν ότι υπάρχει φαινόμενο πύλης. ”

“Το πλήρες όφελος από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι η πλήρης διακοπή του καπνίσματος”. Μέρος του λόγου για τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι να σταματήσουν το κάπνισμα και έχουμε δείξει ότι αποτελούν αποτελεσματικό υποκατάστατο όσον αφορά την παροχή νικοτίνης. ”

# 4 Ο Δρ Lynn Kozlowski – “Πολλοί πιστεύουν ότι το άτμισμα δεν θα μπορούσε να είναι τόσο ικανοποιητικό όσο τα τσιγάρα και αυτή η έλλειψη ικανοποίησης θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη μετάβαση στο πιο ικανοποιητικό προϊόν. Αλλά τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα μη «τσιγαρικά» προϊόντα μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικά. ”

#5 Ο Dr. Lynn T. Kozlowski, Καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, έκανε μερικές πρωτοποριακές δηλώσεις και παρήγαγε σημαντικά στοιχεία στην πιο πρόσφατη μελέτη του σχετικά με το εάν οι επαγγελματίες στρατιώτες των ΗΠΑ βρήκαν το κάπνισμα ή το άτμισμα περισσότερο ικανοποιητικό. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Preventative Medicine Reports.

Λόγω αυτών των πρωτοποριακών ευρημάτων, πρέπει να επισημανθεί ο Dr Kozlowski στην πλειοψηφία των σχολίων, δεδομένου ότι η σπουδαιότητα της μελέτης δεν είναι μόνο δημοφιλής, αλλά ακόμα περισσότερο αυτή η μελέτη είναι κατ ‘ουσία η πρώτη του είδους και θα είναι κεντρικό σημείο εστίασης για τους συνηγόρους του ατμίσματος ώστε να χρησιμοποιούν στο οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας τους πραγματικά στοιχεία.

 

Υπάρχουν οφέλη στη χρήση της νικοτίνης;

 

Η νικοτίνη έχει δαιμονοποιηθεί ώς ναρκωτική ουσία που προκαλεί εξάρτηση και συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Είναι όμως αυτή ολόκληρη η αλήθεια;

Όπως σε πολλά πράγματα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Η νικοτίνη, δεν είναι περισσότερο επιβλαβής από την καφεΐνη και είναι γνωστό ότι έχει και οφέλη. Έδειξε να έχει θετική επίδραση στις λειτουργίες του εγκεφάλου σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά του Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια προκειμένου να διερευνήσουν την επίδραση της νικοτίνης σε διάφορες νοητικές λειτουργίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Ευρωπαϊκών Νευροεπιστημών που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, η χορήγηση νικοτίνης βελτίωνε την ικανότητα των τρωκτικών να φέρουν σε πέρας μια αποστολή όχι μόνο όταν αφιέρωναν το μάξιμουμ της προσοχής τους, αλλά και όταν παρουσίαζαν διάσπαση προσοχής. Συγκεκριμένα βελτίωνε:

  • Την ικανότητα προσοχής των πειραματόζωων, όσο και την απόκρισή τους σε οπτικά ερεθίσματα σε ποσοστό 5% (όταν αφιέρωναν το μάξιμουμ της προσοχής τους).
  • Την ικανότητα συγκέντρωσης, μάθησης, αλλά και τη μνήμη των τρωκτικών σε ποσοστό που έφτανε μέχρι και το 15% (όταν παρουσίαζαν διάσπαση προσοχής).

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το κάπνισμα στον άνθρωπο, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα πιθανά οφέλη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να απομονώσουν τις θετικές επιδράσεις της νικοτίνης που προκύπτουν από τα παραπάνω ευρήματα, προκειμένου να αναπτύξουν νέα φάρμακα τα οποία θα χορηγούν σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας, όπως π.χ. τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Είναι αλήθεια ότι η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση. Όπως όμως και η ζάχαρη, όπως και η καφεϊνη. Από μόνη της ωστόσο, δεν αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία για την υγεία. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν το αντίθετο – μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το ήμισυ του βρετανικού κοινού, και ακόμη και σχεδόν το ένα τρίτο των γιατρών, εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι η νικοτίνη στον καπνό των τσιγάρων που προκαλεί την βλάβη. Δεν είναι. Η νικοτίνη δεν ανήκει στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Υπάρχουν περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, 250 από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι ιδανικό να βάζει κανείς στον οργανισμό του νικοτίνη, αν όμως έχει επιλέξει οπωσδήποτε να το κάνει, ας αποφύγει το τσιγάρο και ας προτιμήσει τη χρήση της μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου, χωρίς όλες τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό.

 

Βασικές διαφορές PG και VG υγρών

 

Δύο κύρια συστατικά των υγρών αναπλήρωσης, είναι η προπυλενογλυκόλη (PG) και η φυτική γλυκερίνη (VG), και το ποσοστό της περιεκτικότητάς τους μέσα σε ένα υγρό επηρεάζει κατά πολύ το αποτέλεσμα της ατμιστικής εμπειρίας. Ας πάμε όμως να δούμε σε τι διαφέρουν, κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οδηγό στην αναζήτηση του ιδανικού υγρού αναπλήρωσης!

H προπυλενογλυκόλη (PG) συνεπάγεται πιο δυνατό «throat hit».

Τα υγρά αναπλήρωσης που έχουν ως χαρακτηριστικό την υψηλή περιεκτικότητα σε PG, παρέχουν δυνατό, «τσιγαρίσιο» χτύπημα στο λαιμό. Κάτι τέτοιο αποτελεί για ορισμένους ατμιστές ιδανική προϋπόθεση γιατί αναζητούν μια ταυτόσημη εμπειρία με αυτήν του συμβατικού τσιγάρου. Επιπλέον, βοηθάει ώστε η μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα να είναι πιο ομαλή.

H φυτική γλυκερίνη (VG) παρέχει πλούσιο ατμό.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί ατμιστές ξεχωρίζουν τα high VG υγρά αναπλήρωσης, είναι γιατί προσφέρουν άφθονη ποσότητα σύννεφων ατμού (cloud sized vaping). Κατά κανόνα αυτή η κατηγορία ατμιστών επιθυμεί να αποφύγει την κλασική αίσθηση του καπνίσματος και να κάνει χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επιδιώκοντας το απαλό χτύπημα στο λαιμό.

Τα high PG υγρά έχουν καλύτερη απόδοση γεύσης.

Η PG εντείνει και ενισχύει τη γεύση των υγρών αναπλήρωσης. Αντίθετα, η VG οριοθετεί την γεύση του υγρού, ενώ συγχρόνως την οδηγεί σε πιο «γλυκιές αποχρώσεις».

Το οργανικό βαμβάκι της αντίστασης κάνει καλύτερη απορρόφηση της PG.

H φυτική γλυκερίνη έχει παχύρευστη υφή και συνεπώς μια από τις «αδυναμίες» των high VG e-liquids είναι ότι το οργανικό βαμβάκι στην αντίσταση απορροφά ευκολότερα το υγρό αναπλήρωσης με υψηλή περιεκτικότητα σε PG και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες κάποιας «ξηρής τζούρας» (dry hit).

Δεν ισχύει αυτό βέβαια αν ο ατμοποιητής της επιλογής σας είναι ιδανικός για πνευμονικές εισπνοές.

Ορισμένοι ατμιστές έχουν ευαισθησία στην PG.

Αν και δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο, ενδέχεται να έχετε κάποια ευαισθησία στην προπυλενογλυκόλη, ωστόσο θα το γνωρίζετε ήδη καθώς η συγκεκριμένη ουσία συναντάται και σε τροφές και φάρμακα. Όπως και να έχει, εάν διακρίνετε την όποια ενόχληση στο λαιμό την ώρα του ατμίσματος, δεν έχετε παρα να επισκεφθείτε το κατάστημά μας και να αναζητήσετε ένα υγρό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε VG.

Ένα αρκετά συχνό λάθος που συναντάται, είναι ότι πολλοί ατμιστές προσδιορίζουν τα VG υγρά ως «φυτικά υγρά». Πρέπει να γνωρίζουμε πως η φυτική γλυκερίνη αποτελεί συνθετικό προϊόν, άρα το υγρό αναπλήρωσης που την περιέχει δεν είναι φυσικό αλλά χημικό. Πολλές φορές χρειάζεται αρκετό ψάξιμο για να καταλάβετε τι ακριβώς ζητάτε σε ένα υγρό αναπλήρωσης και για το λόγο αυτό, εμείς θα σας ενημερώνουμε διαρκώς γύρω από θέματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία!

Εσύ πώς ατμίζεις;

Είσαι «τσιγαρίσιος» ή «πνευμονικός»;

Αρχικά φαίνεται σαν μια πολύ παράξενη ερώτηση! Το ξέρατε όμως ότι υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι λάτρεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου και ότι κάθε μια από αυτές χαρίζει μια ξεχωριστή εμπειρία ατμίσματος;

Οι «τσιγαρίσιες» τζούρες

Η πρώτη τεχνική είναι πολύ παρόμοια με τον τρόπο που καπνίζει κανείς το τσιγάρο. Δηλαδή ο ατμιστής φέρνει ρουφώντας τον ατμό στο στόμα και στη συνέχεια τον εισπνέει, χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο με έναν καπνιστή. Η τεχνική αυτή, η λεγόμενη Mouth To Lung, ίσως αποτελεί την πιο δημοφιλή τεχνική από τις δύο αφού  χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο μέρος των ατμιστών και κυρίως των αρχάριων, γιατί απλούστατα κουβαλούν μαζί τους τη συνήθεια όντας πρώην καπνιστές.

Όσον αφορά στο throat hit («χτύπημα στο λαιμό») η συνολική αίσθηση είναι  αρκετά πιο διακριτική, ωστόσο η παραμονή του ατμού στη στοματική κοιλότητα ευνοεί στην ενίσχυση της γεύσης. Επίσης, υπάρχει χαμηλή απορρόφηση νικοτίνης, και ως συνέπεια η τεχνική αυτή συναντάται κυρίως με υψηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη υγρά αναπλήρωσης και συσκευές χαμηλής ισχύος. Τέλος, ένας ατμοποιητής με αρκετά ohm αντίστασης είναι προτιμότερος για πιο ικανοποιητικές «τσιγαρίσιες» τζούρες!

Με μια ματιά:

Οικονομία στο υγρό αναπλήρωσης
Προτιμότερο για αρχάριους ατμιστές που επιθυμούν να έχουν μια ομαλή μετάβαση
Καλύτερη απόδοση γεύσης
Ελαχιστοποίηση της ποσότητας του ατμού που παράγεται με συνέπεια πιο διακριτικό άτμισμα παρουσία τρίτων
– Απαλό throat hit
– Χαμηλότερη απορρόφηση νικοτίνης

Οι πνευμονικές εισπνοές

Λέγοντας «πνευμονικές εισπνοές» ή όπως επικρατεί στη διεθνή ορολογία Direct Lung Inhale (DLI) αναφερόμαστε στη μορφή εισπνοής κατά την οποία ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου εισέρχεται απευθείας στα πνευμόνια. Αυτό συμβαίνει με τρόπο πανομοιότυπο όπως στην περίπτωση που εισπνέουμε τον αέρα ρουφώντας από κάποιο μπαλόνι.

Η τεχνική αυτή επιτυγχάνει παραγωγή μεγάλης ποσοτήτας ατμού (Cloud Sized Vaping), δημιουργεί ένα αρκετά πιο έντονο throat hit και έχει ως αποτέλεσμα υψηλή απορρόφηση σε νικοτίνη, λόγω της οποίας είθισται να χρησιμοποιείται με υγρά αναπλήρωσης χαμηλής ή ακόμα και μηδενικής νικοτίνης.

Αν θέλετε να έχετε ακόμα πιο βελτιωμένα αποτελέσματα, τότε θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το υγρό αναπλήρωσης που χρησιμοποιείτε να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική γλυκερίνη (VG) και ο ατμοποιητής σας να είναι εξοπλισμένος με μεγάλες διόδους αέρα. Έχετε στο νου σας ότι εκείνοι που ζητάνε ΤΕΡΑΣΤΙΑ παραγωγή ατμού, σε συνδυασμό με πολύ καλή γεύση καταφεύγουν σε ατμοποιητές Subohm, ιδανικοί για πνευμονικές εισπνοές. Προσθέστε στο καλάθι σας και μια συσκευή υψηλής ισχύος και είμαστε έτοιμοι για απογείωση στα «σύννεφα»!

Με μια ματιά:

– Πλούσιος cloud-sized ατμός
– Ισχυρό throat-hit, δυνατότερη αίσθηση
– Υψηλή κατανάλωση υγρού
– Χαμηλή απόδοση γεύσης
– Υγρά αναπλήρωσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη

Ανακεφαλαιώνοντας, κάθε μια τεχνική έχει τις ιδιαιτερότητές της για να μπορεί να καλύψει τη διαφορετικότητα και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε ατμιστή. Εξάλλου,  μέρος της απόλαυσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι και η διαδικασία αναζήτησης τεχνικών, εξαρτημάτων, συμπεριφορών, που θα ανταποκριθούν στην ιδιοσυγκρασία του καθενός!

 

Γιατί το E-Liquid μου χάνει τη γεύση του; Τι είναι το «vaper’s tongue» και πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν είναι ενοχλητικό όταν το αγαπημένο σας υγρό αρχίζει να χάνει την εκπληκτική του γεύση σε σημείο που ο ατμός καταντά  «μουντός» και εντελώς άγευστος; Ως ατμιστής, είναι βέβαιο ότι αυτό θα σας συμβεί σε κάποιο σημείο, αλλά αντί να κατηγορείτε το υγρό αναπλήρωσης, θα πρέπει να κατηγορήσετε τον εαυτό σας, και συγκεκριμένα τους αισθητήρες οσφρητικών αισθήσεων και τους γευστικούς πόρους!

Οι «νόστιμες» γεύσεις είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τo ηλεκτρονικό τσιγάρο μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο κάπνισμα. Είτε προτιμάτε φρούτα, γλυκά ή ακόμα και αλκοολούχα ποτά, υπάρχει ένα υγρό αναπλήρωσης εκεί έξω τόσο νόστιμο ώστε μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε όλα τα σχετικά με την άσχημη γεύση του καπνού που καίγεται. Αλλά μόλις νομίζετε ότι έχετε επιτέλους βρει το τέλειο γευστικό e-υγρό, κάτι περίεργο συμβαίνει – η ένταση της γεύσης του μειώνεται μέχρι να αρχίσετε να αναρωτιέστε γιατί σας άρεσε τόσο πολύ αρχικά.

Όλοι φαίνεται να περνούν από την ίδια δοκιμασία, είτε σύντομα μετά την διακοπή του καπνίσματος είτε λίγο αργότερα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια απολύτως λογική εξήγηση γι’ αυτό, καθώς και ένας αριθμός τρόπων για να το διορθώσουμε.

Η απώλεια της γεύσης του ηλεκτρονικού υγρού αναφέρεται συνήθως ως σύνδρομο “γλωσσοειδούς”, αν και η γλώσσα δεν είναι πάντα ο μοναδικός φταίχτης. Οι γευστικοί μας πόροι μπορούν να δοκιμάσουν μόνο πέντε αγγειακές αισθήσεις – γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή και αλμυρή – αλλά οι οσφρητικοί αισθητήρες στην κορυφή του ρινικού μας περάσματος είναι αυτοί που μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε μοναδικές γεύσεις, όπως φράουλα, σοκολάτα, κανέλα ή οτιδήποτε άλλο . Οπότε ο όρος “vaper’s tongue” δεν είναι ίσως ο καταλληλότερος, αλλά είναι τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενος στην κοινότητα αυτές τις μέρες που θα τον χρησιμοποιήσουμε κι εμείς.

Βασικά, οι αισθήσεις σας δεν είναι σε θέση να διακρίνουν μια συγκεκριμένη γεύση μετά από παρατεταμένη έκθεση σε αυτή. Ας υποθέσουμε ότι έχετε βρει μια γεύση μήλων τόσο καλή που τη χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για τις τελευταίες εβδομάδες. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν το “vaper’s tongue” νωρίτερα από αυτό, ενώ για άλλους μπορεί να πάρει μήνες, αλλά σε κάποιο σημείο οι αισθήσεις σας γίνονται τόσο συνηθισμένες σε αυτή τη συγκεκριμένη γεύση που παθαίνουν «ανοσία» σε αυτό. Είναι σαν το άρωμα – μπορείτε να το μυρίσετε όταν το ψεκάσετε, αλλά μετά από λίγο οι οσφρητικές αισθήσεις σας γίνονται τόσο συνηθισμένες ώστε να μην μπορείτε να μυρίσετε κάτι, ακόμα κι αν όλοι συνεχίζουν να λένε ότι μυρίζει πολύ.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αιτία της γλώσσας του ατμιστή (vaper’s tongue). Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να κάνει τα πράγματα λιγότερο γευστικά από το κανονικό. Είναι γνωστό το γεγονός ότι ο ατμός απορροφά την υγρασία, και σίγουρα το στόμα αποτελεί μια πολύ υγρή περιοχή. Η συνεχής χρήση για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να καταναλώνετε αρκετά υγρά μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα σας και εκεί έρχεται να λειτουργήσει η φυσική άμυνα του σώματός σας – σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη μέσα στο στόμα σας για να αποφευχθεί η υπερβολική ξηρότητα της γλώσσας και των οσφρητικών αισθήσεων. Δυστυχώς, αυτό επίσης τα εμποδίζει να εντοπίζουν τις γεύσεις και τις μυρωδιές σωστά.

Οι καινούριοι πρώην καπνιστές που κάνουν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, συχνά αντιμετωπίζουν το σύνδρομο της γλώσσας του ατμιστή (vaper’s tongue). Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αναστέλλει την αίσθηση της γεύσης σας, αλλά τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται τη στιγμή που το εγκαταλείπετε. Ωστόσο, καθώς η αίσθηση της γεύσης αρχίζει να βελτιώνεται, μπορεί να κατακλύζεται από όλες τις νέες αισθήσεις και να διακόπτεται προσωρινά, οδηγώντας σε αυτό το ενοχλητικό σύνδρομο γλώσσας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως μερικές ημέρες, αλλά τελικά οι αισθήσεις σας θα προσαρμοστούν. Απλώς πρέπει να περιμένετε.

Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την αποτροπή του φαινομένου και την αντιμετώπιση του όταν συμβεί. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι θα απολαμβάνετε πλήρως τη γεύση του αγαπημένου σας υγρού αναπλήρωσης κάθε φορά, είναι η περιστροφή γεύσης. Αντί να κολλήσετε σε ένα μόνο υγρό για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορείτε να εναλλάσσετε αρκετά από αυτά περιοδικά, για να αποτρέψετε τις αισθήσεις σας να γίνουν ευαισθητοποιημένες σε μια συγκεκριμένη γεύση. Ακόμα και 2 διαφορετικές γεύσεις την ημέρα είναι αρκετές.

Τώρα, εάν αρχίζετε ήδη να παρατηρείτε μια απώλεια γεύσης, μπορείτε απλά να μεταβείτε σε ένα διαφορετικό υγρό για λίγο, για να δώσετε στις αισθήσεις σας την ευκαιρία να επανέλθουν. Το κόλπο εδώ είναι να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή. Για παράδειγμα, εάν η γεύση μιας συγκεκριμένης καπνικής γεύσης έχει γίνει ήπια και άβολη, μην μεταβείτε πάλι σε καπνική. Αντί αυτού, επιλέξτε κάτι φρουτώδες ή μεντα ή σοκολάτα.

Ένα άλλο τέχνασμα που μπορείτε να δοκιμάσετε να «σοκάρετε» τις αισθήσεις σας. Προφανώς, η εισπνοή φρέσκου καφέ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνετε αυτό! Ξεπλένετε το στόμα σας με χυμούς εσπεριδοειδών ή καταναλώνετε απλά φρούτα όπως πορτοκάλια, λεμόνια ή ανανά. Μπορεί μερικές φορές να επαναφέρει τις αισθήσεις σας και να «θεραπεύσει» το σύνδρομο της γλώσσας του ατμιστή.

Όταν η αφυδάτωση φταίει για την εμφάνιση του συνδρόμου, η λογική λύση είναι να πίνετε περισσότερα υγρά, κατά προτίμηση νερό, αλλά θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε τις γαργάρες και να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας για να αφαιρέσετε την λεπτή μεμβράνη που αναφέραμε προηγουμένως.

Η εμφάνιση του συνδρόμου της γλώσσας μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρετε ότι είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα για τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και ότι υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη και τη θεραπεία του.

Συμβουλές για να αυξήσετε το χρόνο ζωής της μπαταρίας σας

Αν και το σύγχρονο ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωτοεμφανίστηκε γύρω στην αρχή της χιλιετίας, η εμπορική έκρηξη έγινε περίπου 7-8 χρόνια αργότερα. Τότε, τα ελαττώματα της τεχνολογίας μπαταριών ήταν πιο σημαντικά όπως επίσης υψηλότερο ήταν και το κόστος. Παρόλο που οι καλής ποιότητας μπαταρίες είχαν καλή διάρκεια ζωής, είχαν υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας και απαιτούσαν τακτικές επισκευές ή συντήρηση. Τα σημερινά ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν πολύ καλύτερες μπαταρίες ιόντων λιθίου με καλούς κύκλους ζωής.

Τα περισσότερα δοκιμασμένα e-cigs έχουν περάσει κατά μέσο όρο 200-300 κύκλους φόρτισης. Αυτό συνήθως μεταφράζεται σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Οι μπαταρίες που αποτυγχάνουν πολύ νωρίτερα θεωρούνται ελαττωματικές και σχεδόν όλες οι αξιόπιστες μάρκες προσφέρουν εγγυήσεις που θα καλύψουν την αντικατάσταση χωρίς κόστος, εξασφαλίζοντας ότι έχετε διάρκεια ζωής μπαταρίας τουλάχιστον ενός έτους με τα γενικά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Κατάλληλη αποθήκευση μπαταρίας

Οι μπαταρίες είναι ευαίσθητες σε ακραίες θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου. Το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια του κρύου χειμωνιάτικου κλίματος ή των ηλιόλουστων ημερών δεν είναι μέρος για να αποθηκεύσετε τα e-cigs σας.

Έχετε ακούσει για κάποιον που είχε αποθηκεύσει τις μπαταρίες του στο ψυγείο νομίζοντας ότι τους έκανε καλό; Δε χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε τι συνέβη στη συνέχεια, πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο σημείο μας. Υγρασία. Ποτέ δεν είναι καλό να αποθηκεύετε την μπαταρία σας όπου μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση υγρασίας. Μόλις η υγρασία διεισδύσει στην κυψέλη, γρήγορα η μπαταρία θα χάσει πολλή δύναμη. Προσοχή το καλοκαίρι στην πισίνα και τη θάλασσα!

Η αποθήκευση είναι απλή, αφήστε πάντα τις μπαταρίες σας σε ξηρή θέση σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου. Για λόγους ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι είναι μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Εάν έχετε μια θήκη αποθήκευσης, χρησιμοποιήστε την και απλά προσπαθήστε να μην την ξεχάσετε στο αυτοκίνητο ή στη βεράντα σας όταν έχει βροχερό καιρό.

Συχνή φόρτιση

Η διατήρηση της μπαταρίας σας είναι μεγάλη υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη παρανόηση σχετικά με αυτό το θέμα. Γιατί; Η παλαιότερη γενιά μπαταριών ιόντων λιθίου είχε κάτι που ονομάζεται «φαινόμενο μνήμης μπαταρίας ». Η μπαταρία θυμόταν τις συνήθειες φόρτισης και θυσίαζε μόνιμα ένα μέρος της χωρητικότητάς της εάν δεν έχει αποστραγγιστεί εντελώς πριν φορτίσει. Τα πρώτα κινητά τηλέφωνα ήταν κατασκευασμένα με αυτή την αστοχία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον με τις σημερινές μπαταρίες.

Η τεχνολογία είναι πολύ καλύτερη τώρα, επιτρέποντάς σας να επωφεληθείτε από τις συχνές φορτίσεις. Η μπαταρία «κουράζεται» λιγότερο για τη φόρτισή της όταν βρίσκεται π.χ. μόνο κατά ένα τέταρτο άδεια, παρά όταν βρίσκεται λίγο πριν αδειάσει εντελώς. Αυτό παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας περισσότερο από ότι νομίζετε και οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν το ίδιο. Είναι σημαντικό να διαβάζετε τις οδηγίες που παρέχονται από κάθε μάρκα, καθώς μπορεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές.

Συχνή Χρήση

Οι ηλεκτρονικές μπαταρίες τσιγάρων είναι σχεδιασμένες για καθημερινή χρήση. Ακριβώς όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και άλλα καθημερινά τεχνολογικά εργαλεία, τα πακέτα ισχύος ιόντων λιθίου σχεδιάζονται για να εκτελούν και να διαρκούν σε λειτουργικά φορτία υψηλής πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία έχει κατασκευαστεί για να χρησιμοποιείται καθημερινά και συχνά. Εξαιτίας αυτού, η μπαταρία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής εάν χρησιμοποιείται συνεχώς τακτικά, σε αντίθεση με την αποθήκευση μακριά για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Δεν υπάρχει κέρδος από τη διατήρηση των μπαταριών αχρησιμοποίητων για χρήση αργότερα. Η μπαταρία έχει κατασκευαστεί για να χρησιμοποιηθεί από την πρώτη μέρα και αν και μπορεί να διατηρήσει κάποια διάρκεια ζωής όταν αποθηκεύεται με τον καλύτερο τρόπο, δεν είναι φτιαγμένη για αυτό το σκοπό και θα ήταν σπατάλη των χρημάτων σας.

Καθαρισμός βρώμικων μπαταριών

Η μπαταρία σας μπορεί και συνήθως θα λερωθεί για πολλούς λόγους. Μπορούν να συμβούν ατυχήματα, να πέσει επάνω τροφή ή να πέσουν οι ίδιες μέσα σε κάτι. Η αποθήκευση ηλεκτρονικών τσιγάρων ανάποδα στις τσέπες σας μπορεί επίσης να προκαλέσει μικρές διαρροές ηλεκτρονικού υγρού. Επιπλέον, απλά και μόνο η χρήση της θα την καταστήσει βρώμικη. Από το εξωτερικό της καθώς και από την επαφή με σπείρωμα. Όταν ακούτε «τρίξιμο» ενώ βιδώνετε το δοχείο, είναι συνήθως μια σίγουρη ένδειξη ότι είναι καιρός να καθαρίσετε την επαφή με το σπείρωμα.

Περιοδικά, θα πρέπει να την καθαρίζετε στο σημείο επαφής με μια μικρή στεγνή βούρτσα. Μια οδοντόβουρτσα θα μπορούσε να κάνει καλή δουλειά. Μόλις βουρτσιστεί, ένα κομμάτι χαρτί  ή πετσέτα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να πάρει όσο περισσότερη βρωμιά γίνεται από την επαφή. Η εφαρμογή πίεσης με τα δάχτυλά σας ενώ στρέφετε τη χαρτοπετσέτα συνήθως βοηθά να φτάσετε ανάμεσα στα νήματα.

Λόγω της ευαίσθητης φύσης των μπαταριών στο νερό, δεν προτείνεται επίσης η χρήση πολύ υγρών πανιών ή σφουγγαριών για τον καθαρισμό του εξωτερικού τμήματος. Με το χρόνο, οι μπαταρίες συλλέγουν βρωμιά και χρειάζονται καλό καθαρισμό, ειδικά οι λευκές μπαταρίες. Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ένα ελάχιστα υγρό πανί, ή σφουγγάρι, να το στεγνώσετε αμέσως και να το αφήσετε να «καθίσει» πριν τη χρήση.

 

Νέα μελέτη έρχεται στο πλησιέστερο μέχρι σήμερα να αποδείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κάπνισμα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο τοξικά και πιο ασφαλή σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Οι ερευνητές που χρηματοδοτήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι τα άτομα που άλλαξαν κανονικά τα τσιγάρα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NRT | Nicotine Replacement Therapy) για τουλάχιστον έξι μήνες, είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στο σώμα τους από ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να χρησιμοποιούν συμβατικά τσιγάρα.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανέλυσαν το σάλιο και τα ούρα των μακροχρόνιων χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και NRT καθώς και των καπνιστών και συνέκριναν την έκθεση του σώματος σε βασικά χημικά προϊόντα.

Οι πρώην καπνιστές που άλλαξαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή NRT είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών και καρκινογόνων στο σώμα τους σε σύγκριση με τους ανθρώπους που συνέχισαν να καπνίζουν τσιγάρα καπνού. Όμως, όσοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή NRT ενώ συνέχιζαν να καπνίζουν, δεν εμφάνισαν τις ίδιες σημαντικές διαφορές, επισημαίνοντας ότι απαιτείται πλήρης αλλαγή για τη μείωση της έκθεσης σε τοξίνες.

Ο Δρ Lion Shahab, ανώτερος λέκτορας στο τμήμα επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας της UCL και επικεφαλής της έκδοσης, δήλωσε: “Η μελέτη μας προσθέτει τα υπάρχοντα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το NRT είναι πολύ ασφαλέστερα από το κάπνισμα και τονίζει ότι είναι ένας πολύ χαμηλός κίνδυνος που συνδέεται με τη μακροχρόνια χρήση τους.

“Έχουμε δείξει ότι τα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών στο σώμα από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα προτεινόμενα σε προηγούμενες μελέτες χρησιμοποιώντας προσομοιωμένα πειράματα. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να είναι λανθασμένες.

“Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ασφαλέστερα, η ποσότητα νικοτίνης που παρέχουν δεν διαφέρει αισθητά από τα συμβατικά τσιγάρα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν να καπνίζουν εντελώς, αντιμετωπίζοντας το πάθος τους με ασφαλέστερο τρόπο”.

Ο Alison Cox, διευθυντής της Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο για την πρόληψη του καρκίνου, δήλωσε: “Περίπου το ένα τρίτο των θανάτων που οφείλονται στον καπνό οφείλονται στον καρκίνο, οπότε θέλουμε να δούμε πολλά περισσότερα από τα 10 εκατομμύρια καπνιστές του Ηνωμένου Βασιλείου να ξεπερνούν τον εθισμό τους”.

“Η μελέτη αυτή προσθέτει στην αυξανόμενη απόδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στον καπνό και υποδεικνύει ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των προϊόντων θα είναι ελάχιστες.

«Η κατανόηση και η επικοινωνία των πλεονεκτημάτων των αντικαταστάσεων νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη μείωση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Powered by ProgressNet

DELIVERY: Επεκτείνουμε την αυθημερόν παράδοση σε περισσότερες περιοχές στην Αττική! Καλέστε μας για να δείτε αν εξυπηρετούμε την περιοχή σας!   ΑΜΕΣΗ ΚΛΗΣΗ