Υπάρχουν οφέλη στη χρήση της νικοτίνης;

 

Η νικοτίνη έχει δαιμονοποιηθεί ώς ναρκωτική ουσία που προκαλεί εξάρτηση και συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Είναι όμως αυτή ολόκληρη η αλήθεια;

Όπως σε πολλά πράγματα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Η νικοτίνη, δεν είναι περισσότερο επιβλαβής από την καφεΐνη και είναι γνωστό ότι έχει και οφέλη. Έδειξε να έχει θετική επίδραση στις λειτουργίες του εγκεφάλου σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά του Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια προκειμένου να διερευνήσουν την επίδραση της νικοτίνης σε διάφορες νοητικές λειτουργίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Ευρωπαϊκών Νευροεπιστημών που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, η χορήγηση νικοτίνης βελτίωνε την ικανότητα των τρωκτικών να φέρουν σε πέρας μια αποστολή όχι μόνο όταν αφιέρωναν το μάξιμουμ της προσοχής τους, αλλά και όταν παρουσίαζαν διάσπαση προσοχής. Συγκεκριμένα βελτίωνε:

  • Την ικανότητα προσοχής των πειραματόζωων, όσο και την απόκρισή τους σε οπτικά ερεθίσματα σε ποσοστό 5% (όταν αφιέρωναν το μάξιμουμ της προσοχής τους).
  • Την ικανότητα συγκέντρωσης, μάθησης, αλλά και τη μνήμη των τρωκτικών σε ποσοστό που έφτανε μέχρι και το 15% (όταν παρουσίαζαν διάσπαση προσοχής).

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το κάπνισμα στον άνθρωπο, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα πιθανά οφέλη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να απομονώσουν τις θετικές επιδράσεις της νικοτίνης που προκύπτουν από τα παραπάνω ευρήματα, προκειμένου να αναπτύξουν νέα φάρμακα τα οποία θα χορηγούν σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας, όπως π.χ. τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Είναι αλήθεια ότι η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση. Όπως όμως και η ζάχαρη, όπως και η καφεϊνη. Από μόνη της ωστόσο, δεν αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία για την υγεία. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν το αντίθετο – μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το ήμισυ του βρετανικού κοινού, και ακόμη και σχεδόν το ένα τρίτο των γιατρών, εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι η νικοτίνη στον καπνό των τσιγάρων που προκαλεί την βλάβη. Δεν είναι. Η νικοτίνη δεν ανήκει στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Υπάρχουν περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, 250 από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Δεν υποστηρίζουμε ότι είναι ιδανικό να βάζει κανείς στον οργανισμό του νικοτίνη, αν όμως έχει επιλέξει οπωσδήποτε να το κάνει, ας αποφύγει το τσιγάρο και ας προτιμήσει τη χρήση της μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου, χωρίς όλες τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται στον καπνό.

 

Powered by ProgressNet

DELIVERY: Επεκτείνουμε την αυθημερόν παράδοση σε περισσότερες περιοχές στην Αττική! Καλέστε μας για να δείτε αν εξυπηρετούμε την περιοχή σας!   ΑΜΕΣΗ ΚΛΗΣΗ