Γιατί το E-Liquid μου χάνει τη γεύση του; Τι είναι το «vaper’s tongue» και πώς αντιμετωπίζεται;

Δεν είναι ενοχλητικό όταν το αγαπημένο σας υγρό αρχίζει να χάνει την εκπληκτική του γεύση σε σημείο που ο ατμός καταντά  «μουντός» και εντελώς άγευστος; Ως ατμιστής, είναι βέβαιο ότι αυτό θα σας συμβεί σε κάποιο σημείο, αλλά αντί να κατηγορείτε το υγρό αναπλήρωσης, θα πρέπει να κατηγορήσετε τον εαυτό σας, και συγκεκριμένα τους αισθητήρες οσφρητικών αισθήσεων και τους γευστικούς πόρους!

Οι «νόστιμες» γεύσεις είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τo ηλεκτρονικό τσιγάρο μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο κάπνισμα. Είτε προτιμάτε φρούτα, γλυκά ή ακόμα και αλκοολούχα ποτά, υπάρχει ένα υγρό αναπλήρωσης εκεί έξω τόσο νόστιμο ώστε μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε όλα τα σχετικά με την άσχημη γεύση του καπνού που καίγεται. Αλλά μόλις νομίζετε ότι έχετε επιτέλους βρει το τέλειο γευστικό e-υγρό, κάτι περίεργο συμβαίνει – η ένταση της γεύσης του μειώνεται μέχρι να αρχίσετε να αναρωτιέστε γιατί σας άρεσε τόσο πολύ αρχικά.

Όλοι φαίνεται να περνούν από την ίδια δοκιμασία, είτε σύντομα μετά την διακοπή του καπνίσματος είτε λίγο αργότερα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια απολύτως λογική εξήγηση γι’ αυτό, καθώς και ένας αριθμός τρόπων για να το διορθώσουμε.

Η απώλεια της γεύσης του ηλεκτρονικού υγρού αναφέρεται συνήθως ως σύνδρομο “γλωσσοειδούς”, αν και η γλώσσα δεν είναι πάντα ο μοναδικός φταίχτης. Οι γευστικοί μας πόροι μπορούν να δοκιμάσουν μόνο πέντε αγγειακές αισθήσεις – γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή και αλμυρή – αλλά οι οσφρητικοί αισθητήρες στην κορυφή του ρινικού μας περάσματος είναι αυτοί που μας επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε μοναδικές γεύσεις, όπως φράουλα, σοκολάτα, κανέλα ή οτιδήποτε άλλο . Οπότε ο όρος “vaper’s tongue” δεν είναι ίσως ο καταλληλότερος, αλλά είναι τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενος στην κοινότητα αυτές τις μέρες που θα τον χρησιμοποιήσουμε κι εμείς.

Βασικά, οι αισθήσεις σας δεν είναι σε θέση να διακρίνουν μια συγκεκριμένη γεύση μετά από παρατεταμένη έκθεση σε αυτή. Ας υποθέσουμε ότι έχετε βρει μια γεύση μήλων τόσο καλή που τη χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για τις τελευταίες εβδομάδες. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν το “vaper’s tongue” νωρίτερα από αυτό, ενώ για άλλους μπορεί να πάρει μήνες, αλλά σε κάποιο σημείο οι αισθήσεις σας γίνονται τόσο συνηθισμένες σε αυτή τη συγκεκριμένη γεύση που παθαίνουν «ανοσία» σε αυτό. Είναι σαν το άρωμα – μπορείτε να το μυρίσετε όταν το ψεκάσετε, αλλά μετά από λίγο οι οσφρητικές αισθήσεις σας γίνονται τόσο συνηθισμένες ώστε να μην μπορείτε να μυρίσετε κάτι, ακόμα κι αν όλοι συνεχίζουν να λένε ότι μυρίζει πολύ.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αιτία της γλώσσας του ατμιστή (vaper’s tongue). Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να κάνει τα πράγματα λιγότερο γευστικά από το κανονικό. Είναι γνωστό το γεγονός ότι ο ατμός απορροφά την υγρασία, και σίγουρα το στόμα αποτελεί μια πολύ υγρή περιοχή. Η συνεχής χρήση για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να καταναλώνετε αρκετά υγρά μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο στόμα σας και εκεί έρχεται να λειτουργήσει η φυσική άμυνα του σώματός σας – σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη μέσα στο στόμα σας για να αποφευχθεί η υπερβολική ξηρότητα της γλώσσας και των οσφρητικών αισθήσεων. Δυστυχώς, αυτό επίσης τα εμποδίζει να εντοπίζουν τις γεύσεις και τις μυρωδιές σωστά.

Οι καινούριοι πρώην καπνιστές που κάνουν τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, συχνά αντιμετωπίζουν το σύνδρομο της γλώσσας του ατμιστή (vaper’s tongue). Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αναστέλλει την αίσθηση της γεύσης σας, αλλά τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται τη στιγμή που το εγκαταλείπετε. Ωστόσο, καθώς η αίσθηση της γεύσης αρχίζει να βελτιώνεται, μπορεί να κατακλύζεται από όλες τις νέες αισθήσεις και να διακόπτεται προσωρινά, οδηγώντας σε αυτό το ενοχλητικό σύνδρομο γλώσσας. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως μερικές ημέρες, αλλά τελικά οι αισθήσεις σας θα προσαρμοστούν. Απλώς πρέπει να περιμένετε.

Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την αποτροπή του φαινομένου και την αντιμετώπιση του όταν συμβεί. Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι θα απολαμβάνετε πλήρως τη γεύση του αγαπημένου σας υγρού αναπλήρωσης κάθε φορά, είναι η περιστροφή γεύσης. Αντί να κολλήσετε σε ένα μόνο υγρό για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορείτε να εναλλάσσετε αρκετά από αυτά περιοδικά, για να αποτρέψετε τις αισθήσεις σας να γίνουν ευαισθητοποιημένες σε μια συγκεκριμένη γεύση. Ακόμα και 2 διαφορετικές γεύσεις την ημέρα είναι αρκετές.

Τώρα, εάν αρχίζετε ήδη να παρατηρείτε μια απώλεια γεύσης, μπορείτε απλά να μεταβείτε σε ένα διαφορετικό υγρό για λίγο, για να δώσετε στις αισθήσεις σας την ευκαιρία να επανέλθουν. Το κόλπο εδώ είναι να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή. Για παράδειγμα, εάν η γεύση μιας συγκεκριμένης καπνικής γεύσης έχει γίνει ήπια και άβολη, μην μεταβείτε πάλι σε καπνική. Αντί αυτού, επιλέξτε κάτι φρουτώδες ή μεντα ή σοκολάτα.

Ένα άλλο τέχνασμα που μπορείτε να δοκιμάσετε να «σοκάρετε» τις αισθήσεις σας. Προφανώς, η εισπνοή φρέσκου καφέ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνετε αυτό! Ξεπλένετε το στόμα σας με χυμούς εσπεριδοειδών ή καταναλώνετε απλά φρούτα όπως πορτοκάλια, λεμόνια ή ανανά. Μπορεί μερικές φορές να επαναφέρει τις αισθήσεις σας και να «θεραπεύσει» το σύνδρομο της γλώσσας του ατμιστή.

Όταν η αφυδάτωση φταίει για την εμφάνιση του συνδρόμου, η λογική λύση είναι να πίνετε περισσότερα υγρά, κατά προτίμηση νερό, αλλά θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε τις γαργάρες και να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας για να αφαιρέσετε την λεπτή μεμβράνη που αναφέραμε προηγουμένως.

Η εμφάνιση του συνδρόμου της γλώσσας μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρετε ότι είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα για τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και ότι υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη και τη θεραπεία του.

Powered by ProgressNet

DELIVERY: Επεκτείνουμε την αυθημερόν παράδοση σε περισσότερες περιοχές στην Αττική! Καλέστε μας για να δείτε αν εξυπηρετούμε την περιοχή σας!   ΑΜΕΣΗ ΚΛΗΣΗ